Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Ιατρική - Οδοντιατρική στη Ρουμανία στο Ιάσιο


Ιατρική - Οδοντιατρική στη Ρουμανία
Ιατρική Οδοντιατρική στο Ιάσιο
Medicine - Dentistry in Romania  - Iasi
Medical studies , Dental Studies in Romania - Iasi
Ιατρικές και Οδοντιατρικές σπουδές στο Ιάσιο στη Ρουμανία  






Λίγα λόγια για τις Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Gr. Popa  στο Ιάσιο στη Ρουμανία
Τα Πανεπιστήμια της Ρουμανίας προσφέρουν υψηλής ποιότητας εκπαίδευση.
Από το Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου απεφοίτησε και ο Palade που πήρε το βραβείο Nobel στην Ιατρική και σε Πανεπιστήμια της Ρουμανίας σπούδασαν μερικοί από τους πιο γνωστούς και ικανούς γιατρούς του κόσμου.
Υπάρχουν πολλές Ιατρικές, Οδοντιατρικές και Φαρμακευτικές Σχολές στην Ρουμανία.
Στις περισσότερες από αυτές υπάρχουν και Αγγλόφωνα τμήματα.  Μετά την είσοδο της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007, οι απόφοιτοι των Πανεπιστημίων παίρνουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, χωρίς να περάσουν από την διαδικασία του ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ).

To Ιάσιο ή Ιάσι 

Το Ιάσιο ή Ιάσι είναι μια πόλη από τις αρχαιότερες πόλεις της Ρουμανίας, γνωστή στην Ελλάδα για την μεγάλη οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη που είχε την εποχή του Μεσαίωνα και της Τουρκοκρατίας.
Σε αυτή την πλούσια και ευημερούσα πόλη υψώθηκε τον Φεβρουάριο του 1821 η σημαία της Ελληνικής επαναστάσεως. Πληθυσμό έχει περίπου 350.000 κατοίκους και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρουμανίας. Το Ιάσιο διαθέτει αεροδρόμιο με πολλές πτήσεις την ημέρα και σύνδεση με πολλές πόλεις της Ευρώπης. Στο Ιάσιο υπάρχουν πολλά εμπορικά κέντρα. Το Palas Mall είναι το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο των Βαλκανίων και ένα  από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Υπάρχουν πολλές Ελληνικές Τράπεζες και πολυκαταστήματα , όπως το Praktiker.
Το Ιάσιο είναι μια πανέμορφη πόλη. Αν περπατήσει κανείς  Βόρεια από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο "Gr. Popa" κατά μήκος της λεωφόρου  Bld. Carol I , θα μείνει κατάπληκτος από τα υπέροχα κτίρια, ένα από τα οποία είναι και το Πανεπιστήμιο Cuza, από τις υπέροχες αλέες, τα περιποιημένα πάρκα, τις νεόδμητες βίλες, τα γήπεδα, μέχρι να φτάσει στον καλοπεριποιημένο Βοτανικό κήπο μετά από περίπου 3 χιλιόμετρα. Μια ωριαότατησυνοικία της πόλης είναι το Bucium , με πολύ ωραία εστιατόρια με θέα την πόλη και τους 7 λόφους της. Κατά την παράδοση οι λόφοι του Ιάσιου  θυμίζουν τους 7 λόφους της Ρώμης. Η πόλη έχει κέντρα διασκέδασης, ωραιότατα εστιατόρια και κάθε μορφής Ευρωπαϊκή διασκέδαση για νέους, αλλά και για μεγαλύτερους.

Το Πανεπιστήμιο 
Το Πανεπιστήμιο Ιατρικής και Φαρμακευτικής (UMF) ιδρύθηκε το 1879.
Έχει Ιατρική, Οδοντιατρική και Φαρμακευτική Σχολή.

Τα δίδακτρα του Πανεπιστημίου  είναι 5000 ευρώ το χρόνο. 

Το Ακαδημαϊκό έτος διαρκεί 30 εβδομάδες. Αρχίζει στις 1 Οκτωβρίου και τελειώνει 8 Ιουλίου, όπου έχουν ολοκληρωθεί όλες οι κανονικές και επαναληπτικές εξετάσεις. Τα μαθήματα διακόπτονται για διακοπές των Χριστουγέννων και του Πάσχα.  Το Ακαδημαϊκό έτος είναι χωρισμένο σε δύο τετράμηνα των 15 εβδομάδων. Κάθε τετράμηνο ακολουθείται από μια εξεταστική περίοδο (χειμερινή εξεταστική : Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου και θερινή εξεταστική : Ιουνίου-Ιουλίου αντίστοιχα για το κάθε τετράμηνο).

Το Ιατρικό Πανεπιστήμιο στο Ιάσιο το Ακαδημαϊκό έτος 2009-2010 έχει: Σύνολο καθηγητών και φοιτητών 10.000  , Προπτυχιακών φοιτητών  6.910. Μεταπτυχιακών φοιτητών 316  ,  Διδακτορικών φοιτητών 964. Τα ενοίκια για κατοικία στο Ιάσιο και γενικά στη Ρουμανία είναι συγκριτικά πολύ φθηνότερα από άλλες πόλεις της Ευρώπης.
Στην Ιατρική Σχολή, την Οδοντιατρική και τη Φαρμακευτική Σχολή φοιτούν πάρα πολλοί Έλληνες κάθε χρόνο.
 Το Πανεπιστήμιο του Ιάσιου έχει Αγγλόφωνο τμήμα στην Ιατρική Σχολή και από το 2009 έχει Αγγλόφωνο τμήμα στην Οδοντιατρική και στη Φαρμακευτική Σχολή.  Οι απόφοιτοι παίρνουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από τις αντίστοιχες Νομαρχίες χωρίς εξετάσεις ΔΟΑΤΑΠ. Ιατρική Σχολή στο Ιάσιο.  Η Ιατρική Σχολή δέχεται πάνω από 500 φοιτητές τον χρόνο, συνολικά έχει 4000 φοιτητές, 583 καθηγητές, 71 προκλινικά και κλινικά μαθήματα, περίπου 1000 ειδικευόμενους Ιατρούς, 800 μεταπτυχιακούς φοιτητές, και αρκετά Πανεπιστημιακά νοσοκομεία.
Ο πρώτος Ιατρικός σύλλογος της Ρουμανίας ιδρύθηκε στο Ιάσιο το 1833 και το πρώτο Ιατρικό Χειρουργικό επιστημονικό περιοδικό στην Νοτιοανατολική Ευρώπη εκδόθηκε από το Πανεπιστήμιο του Ιάσιου το 1887.
Οι απόφοιτοι από το Πανεπιστήμιο του Ιάσιου γίνονται δεκτοί σε όλα τα Νοσοκομεία και Ιδρύματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  
Η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου έχει περισσότερους από 400.000 τόμους βιβλίων και είναι συνδεδεμένη με όλες τις ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες του κόσμου.  Μεγάλα Πανεπιστήμια της Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας κ.α. έχουν συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Ιασίου και στέλνουν τους φοιτητές τους για πρακτική άσκηση τα καλοκαίρια σε Νοσοκομεία του Ιασίου, επειδή δεν έχουν αρκετή χωρητικότητα για εκπαίδευση στα δικά τους Νοσοκομεία. Η συνεργασία αυτή θα επεκταθεί από εφέτος σε Πανεπιστήμια της Ελβετίας, της Σουηδίας και της Φιλανδίας (τα ονόματα των Πανεπιστημίων αναφέρονται στο site). Ένας μεγάλος αριθμός αποφοίτων έχει λάβει υποτροφία για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης
Το Universal σας εξασφαλίζει την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο και σας βοηθάει στην διαδικασία εγγραφής και στην εξεύρεση στέγης.
Το μεγαλύτερο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο είναι επίσης πλάι στο πανεπιστήμιο και εκεί βρίσκεται και η Οδοντιατρική Πολυκλινική όπου οι φοιτητές της Οδοντιατρικής κάνουν την Πρακτική άσκηση.

Οι σπουδές Ιατρικής και Οδοντιατρικής διαρκούν 6 χρόνια.

Το πτυχίο αναγνωρίζεται αυτόματα από τις Νομαρχίες της χώρας και οι απόφοιτοι παίρνουν την άδεια να ασκήσουν το επάγγελμα από τις αντίστοιχες Νομαρχίες της Ελλάδας. 
Γενικές πληροφορίες για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο 

Για την Ακαδημαική χρονιά 2012/2013 οι υποψήφιοι στην Ιατρική Σχολή ήταν περίπου τριπλάσιοι από τις θέσεις  (255 υποψήφιοι  για 100 θέσεις) και στην Οδοντιατρική Σχολή διπλάσιοι ( 99 υποψήφιοι για 50 θέσεις).
Οι βεβαιώσεις αποδοχής των υποψηφίων ( Atestat  ) πρέπει να έχουν  εκδοθεί από το Υπουργείο Παιδείας της Ρουμανίας στο Βουκουρέστι  και τα ονόματα των φοιτητών να έχουν αέβει  στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου στο Ιάσιο πριν φτάσουν οι φοιτητές  στο Πανεπιστήμιο.  Το έγγραφο αυτό είναι απαραίτητο για να γίνει η εγγραφή στα Πανεπιστήμια.
Τα μαθήματα στην Ιατρική , στην Οδοντιατρική και στη Φαρμακευτική Σχολή στο Ιάσιο ( Ιάσι ) άρχισαν στις 1 Οκτωβρίου 2012.
Αναγνώριση των πτυχίων 

Επαγγελματική αναγνώριση :  Μετά την είσοδο της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007, οι απόφοιτοι των Πανεπιστημίων παίρνουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, χωρίς να περάσουν από την διαδικασία του ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ).
Για όσους αποφοίτους επιθυμούν και την  Ακαδημαϊκή αναγνώριση τους πληροφορούμε ότι : Μετά την είσοδο της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα Αγγλόφωνα τμήματα ΙΑΤΡΙΚΗΣ , ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ  αναγνωρίζονται από το ΔΟΑΤΑΠ . Το τηλέφωνο του ΔΟΑΤΑΠ είναι 210 5281000 και η ηλεκτρονική του  διεύθυνση www.doatap.gr - ανακοινώσεις ΔΣ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου